Des de l'Institut Carles Vallbona volem afavorir el procés d'orientació de tots els nois i noies, a través d'informacions i enllaços a recursos interessants i útils.

Bona sort en el vostre procés de decisió!!

PREGUNTES FREQÜENTS

1- Un cop acabi 4t d'ESO, que és millor: un batxillerat o un cicle formatiu?

No hi ha uns estudis que siguin millors que altres, la teva elecció dependrà  de la professió que vulguis desenvolupar en un futur. Per això, la primera pregunta que t'has de plantejar és: en quin sector o en quin treball et veus d'aquí a uns anys? (un treball més manipulatiu, més intel·lectual, en contacte amb persones, amb màquines, l'administració d'empreses, els esports...).
Si aquest primer pas no el tens clar, pots realitzar algun test d'interessos.

Quan ja hagis definit aquest primer pas, t'hauries d'informar sobre les diferents possibilitats del sistema educatiu. Ja saps que amb el títol de GESO pots escollir entre el batxillerat i la formació professional.
 
La formació professional són estudis més pràctics i molt específics d'una professió concreta (fuster/a, cuiner/a, perruquer/a, tècnic/a de sistemes microinformàtics i xarxes, etc.), tenen una durada de dos anys acadèmics i consten d'una formació teòrica i una formació pràctica. Un cop finalitzats, s'obté el títol de tècnic/a. A mes a més, hi ha també els ensenyaments esportius i els ensenyaments artístics, l'accés als quals s'ha de fer mitjançant una prova específica. 

El batxillerat són estudis més teòrics que no et formen en una professió en concret, sinó que et preparen per accedir a estudis superiors (ja siguin cicles formatius de grau superior o estudis universitaris). 

És important veure amb detall totes les opcions que tens al teu abast, les característiques de cada un dels estudis i les seves sortides professionals abans de decidir.

2- Quin batxillerat hauria de triar?

El batxillerat està dividit en tres especialitats (humanitats i ciències socials, ciències i tecnologia i arts). S'ha d'escollir una modalitat o una altra en funció dels estudis que es vulguin realitzar després del batxillerat. Per exemple, una persona que vulgui estudiar arquitectura hauria de cursar un batxillerat tecnològic, amb les assignatures de matemàtiques, física i dibuix tècnic. 

3- Què haig de fer per estudiar a l'estranger?

El primer que cal és definir a quin país vols anar i quins estudis vols realitzar allà, donat que en funció del país i els estudis, els requisits i tràmits a realitzar seran diferents.
Estudiar a l'estranger és una molt bona oportunitat que pot obrir-te moltes portes per al teu futur acadèmic i professional, però els tràmits són lents, per això és molt important prepara-ho amb temps.
A l'estranger es poden realitzar diferents tipus d'estudis, des d'anar a estudiar allà el batxillerat fins anar a fer cursos d'especialització.

Pots informar-te a: http://www.educaweb.com/contenidos/educativos/estudiar-extranjero/


Cal que tinguis present també les beques. 4- Es pot accedir a un cicle formatiu de grau superior directament des d'un cicle formatiu de grau mig?

No s'hi pot accedir directament. Per accedir a un cicle formatiu de grau superior venint d'un grau mitjà existeixen dues possibilitats:
  • Mitjançant la superació d'una prova que es convoca anualment. El requisit és, tenir 18 anys si s'està en possessió del títol de Tècnic/a de Grau Mitjà de la mateixa família Professional o famílies afins.

  • Posseir un títol de Tècnic/a de Grau Mitjà i haver superat un curs de formació específic amb una avaluació continuada per a l'accés a cicles de grau superior (CAS).

5- Què puc fer quan acabi el batxillerat? 

Quan acabis el batxillerat tens dues possibilitats formatives:

  • Cicles formatius de grau superior
  • Estudis universitaris
L'accés als cicles formatius de grau superior és directe, amb el batxillerat aprovat pots accedir als diferents cicles formatius. La titulació que s'obté en finalitzar és la de Tècnic/a Superior de la professió que s'ha cursat. Aquest títol permet accedir al món laboral, accedir a la universitat o accedir a d'altres cicles formatius.

Existeixen també altres cicles formatius més específics del sector artístic i d'altres del sector esportiu. Per accedir a aquests estudis, a més de tenir el títol de batxillerat serà necessari que superis unes proves d'accés específiques.


Per accedir a la universitat, a més de superar el batxillerat has de realitzar una prova d'accés específica, la selectivitat.

Els cicles formatius de grau superior i els estudis universitaris són les dues principals opcions que tens un cop finalitzat el batxillerat. Per poder decidir bé quin escollir cal mirar amb detall:
  • Continguts de cada un dels estudis.
  • Sortides professionals.
  • Grau de dificultat dels estudis.
  • Requisits d'accés.
  • Competències de les persones que realitzen aquests estudis.
  

6- Preguntes sobre les PAU?
Clicant damunt de PAU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada